SNS si robí predvolebnú kampaň na životoch žien

To čo sa zdalo ako zlý sen sa napĺňa. NR SR schválila posunutie zákona SNS, ktorý zásadne porušuje ľudské práva žien do druhého čítania.

Aká dojemná zhoda medzi poslaneckými klubmi. Zákon z dielne SNS podporilo 78 poslancov a poslankýň. Iba 13 poslankýň a poslancov bolo proti. Toto sa v demokracii nemôže diať. 

Ako hlasovali poslanci a poslankyne si viete pozrieť tu: https://www.nrsr.sk/web

Ivana Štefúnová z redakcie Pravda napísala článok: “Politici už vedú kampaň na úkor žien”.

Vyberáme pár dôležitých bodov z článku:

– “Lekári nevidia zmysel meniť súčasný stav a návrh, ktorý je v parlamente, považujú za hlúpy. A upozorňujú, že sprostredkovanie zvuku srdca plodu môže byť pre vyvíjajúce sa tkanivá rizikové.”

– „Neexistuje žiadna ,spoločenská objednávka‘, nijaký zmysluplný a logický dôvod uchyľovať sa k takémuto kroku. Vykonávanie interrupcií je na svojom historickom minime”, pripomenula sociologička Silvia Porubänová

“Takéto snahy iba naďalej prispievajú k stigmatizácii reprodukčných práv, prehlbujú polarizáciu spoločnosti a opätovne stavajú ženy do pozície kampaňového objektu,“ upozorňuje riaditeľka národného strediska pre ľudské práva Katarína Szabová.

– Podľa organizácií zákon emocionálne vydiera ženy v situácii, keď sú zvlášť zraniteľné. Právo samostatne sa rozhodnúť sa nemôže stať predmetom štátnej kontroly.